Jdi na obsah Jdi na menu
 


CANTANE BUDWEIS 2019

stazeny-soubor.pngDíky dotaci z Moravskoslezského kraje jsme zpívali na nesoutěžní mezinárodní přehlídce pěveckých sborů Cantate Budweis v Českých Budějovicích

 a v Českém Krumlově.

 

 

Začátkem roku 2019 přišla Pěveckému sboru města Klimkovic zajímavá nabídka, a to zúčastnit se nesoutěžní mezinárodní přehlídky pěveckých sborů Cantate Budweis v Českých Budějovicích a Českém Krumlově. Nabídka to byla velice lákavá, ale finančně převyšovala rozpočet našeho pěveckého sboru. Po poradě se členy výboru jsme se ale rozhodli, že to zkusíme.

S nadějí, že nebudeme odmítnuti, se předseda sboru obrátil na odbor kultury a památkové péče Moravskoslezského kraje. Nejenže byl předseda sboru přijat s pochopením, ale byla mu i dána rada, jak ve věci žádosti postupovat, aby příspěvek získal.

Členy sboru byla zpráva přijeta velmi pozitivně. Nic nebránilo tomu, aby se akce „rozjela“naplno. Paní dirigentka vybrala repertoár a začala ho velmi pilně zkoušet. Mezitím probíhala čilá e-mailová i telefonická korespondence mezi předsedou sboru a hlavní pořadatelkou festivalu paní Marií Buchmann.

Těsně před odjezdem na festival jsme byli vybaveni propagačním materiálem Moravskoslezského kraje, abychom ho mohli dostatečně reprezentovat.

V pátek 31. 5. 2019 v ranních hodinách jsme s dobrou náladou odjížděli na festival. Před odjezdem nám popřál také pan starosta města Klimkovic Jaroslav Varga šťastnou cestu a mnoho pěkných zážitků při reprezentaci města a Moravskoslezského kraje.

Nejeli jsme soutěžit, ale reprezentovat. Proto jsme byli uvolnění a v dobré náladě. Po příjezdu a ubytování se nám představila naše průvodkyně paní Mgr. Marie Kalisto, která nás provázela po celý náš pobyt na festivalu.

Po rozezpívání jsme dorazili na náměstí Františka Palackého v Českých Budějovicích, kde jsme v kostela Husova sboru zahájili koncert. Setkali jsme se zde i s hlavní pořadatelkou celého festivalu paní Marií Buchmann.  Program se nám vydařil a potlesk diváků byl velkou odměnou. Festivalu se zúčastnily nejen sbory z České republiky, ale i z Německa a Švýcarska. Mezi osmi sbory jsme patřili k těm nejlepším.

Na závěr celého festivalu zazpívaly všechny zúčastněné sbory společnou skladbu Nebeští Kavalérové v zámecké jízdárně zámku Český Krumlov. Na jeviště by se přes 200 zpěváků určitě nevešlo, a tak se zpívalo nejen na jevišti, ale i v hledišti. Bylo to něco úchvatného.

Po slavnostní večeři zástupci našeho pěveckého sboru předali dirigentům všech zúčastněných sborů tašku s upomínkovými předměty jako vzpomínku na Moravskoslezský kraj a naše lázeňské městečko Klimkovice.

 

Ještě jednou bych chtěl poděkovat za finanční příspěvek Moravskoslezskému kraji a městu Klimkovice. I díky těmto příspěvkům jsme se mohli tohoto mezinárodního festivalu Cantate Budweis zúčastnit.

 

 

 

Bohumír Kaštovský, předseda sboru PS Klimkovice